среда, 5. јануар 2011.

Energetska vrednost nekog proizvoda


Na energetsku vrednost nekog proizvoda utice sadrzaj masti, ugljenih hidrata i proteina. Dakle, voda, vitamini i minerali ne nose znacajnu kolicinu energije, tako da ni ne ulaze u ovaj proracun. Ako znate koliko procentualno proteina,masti i ugljenih hidrata ima neka namernica, mozete lako izracunati energetsku vrednost. Postoje faktori kojima se ti procenti mnoze.

Za proteine i ugljene hidrate taj faktor je 17,16
Za proteine taj faktor je 38,99

Dakle, procente pomnozite i saberete i to vam je energetska vrednost izrazena u KJ/100 g.


1KJ ima 1000 J a jedna KALORIJA(stara jedinica za merenje) ima  4,184 J tako da uvek kilo dzule mozete da prevedete u kalorije (priblizno) i tako proracunate koliko cuvenih kalorija ste "uneli"...

Na vecini proizvoda imate izracunatu na deklaraciji, ali mozete nekada da pokusate okvirno da odredite koliko je kaloricno neko jelo koje ste spremili. Nadjete na netu vrednosti za sastojke i preracunate.

Нема коментара:

Постави коментар