среда, 5. јануар 2011.

Sta je to hrana?


Pojam hrane je veoma sirok, ali cesto ljudi hranom nazivaju i ono sto nije hrana. U najsirem smislu, hranom mozemo smatrati sve ono sto utice na nas metabolizam, tj na razmenu materije izmedju organizma i okoline. Ako tako postavimo stvari, hranom onda mozemo smatrati i vazduh i vodu. Ako podjemo od cinjenice da je hrana osnovni izvor energije i gradivnih elemenata, koje organizam koristi kako bi se izgradio, onda moramo suziti pojam hrane tj. onda vazduh i voda nisu hrana, posto sagorevanjem ne daju energiju. Dakle, samo materija koja je za organizam prihvatljiva u smislu varenja i iskoriscenja nakon varenja koje ce dovesti do stvaranja energije moze se smatrati hranom u uzem smislu. U najuzem smislu, hranom mozemo smatrati samo cvrst obrok.
Prema svom poreklu sve namernice koje koristimo u ishrani mozemo svrstati u dve grupe:
-biljnog porekla  (voce, povrce i ratarski usevi) i
-animalnog porekla.
Postoji recimo jedna specificnost, mlad krompir je povrce, a stari krompir pripada ratarskim usevima
Namernice mogu jos biti :
-Nepreradjene (sveze voce i povrce koje koristimo u ishrani) i
-Preradjene( preradjeno voce i povrce ili recimo slozeniji proizvodi nastali kombinacijom vise namernica i pomocnih materijala u nekom slozenom procesu koji zovemo tehnoloski postupak proizvodnje).
Osnovna svojstva hrane:
1.Oragnolepticka svojstva
 To su sve osobine hrane koje mi  osecamo nasim culima, tako da tu ubrajamo: miris,ukus, boju,oblik(izgled), teksturu,viskozitet, agregatno stanje, mekocu,tvrdocu, hrskavost itd.Ova svojstva su jako vazna ,zato sto na osnovu njih mi biramo koju hranu cemo jesti. Niko nece pojesti nesto sto mu ne prija po ukusu ili mu neprijatno mirise ili ce pojesti ako bas mora i smatra da je neophodno, radi poboljsanja zdravlja. Dakle, covek na osnovu organoleptickih svojstava bira hranu i to je nesto sto ucimo do malena i tako sticemo navike i znamo da nesto volimo da jedemo, a nesto ne. Kada se rodimo imamo samo naviku da sisamo majcino mleko, zapravo je to urodjeni refleks, posto pripadamo grupi sisara. Vremenom mi uz nase roditelje ucimo da jedemo i sticemo navike da neke stvari volimo ili ne volimo da jedemo. Najvaznija cinjenica-Organolepticka svojstva hrane, sluze nam da odaberemo hranu, ali KADA HRANU PROGUTAMO ONA NEMAJU VISE ZNACAJ,ZATO STO NISU SVARLJIVA, NE DAJU ENERGIJU,NE DAJU NUTRIJENTE. Za nas organizam i proces varenja, potpuno je nevazno kako mirise hrana koju smo pojeli,vazno je samo kakvog je sastava, tj kakva su joj nutritivna svojstva.

2.Nutritivna svojstva
To je u stvari hemijski sastav, koji direktno utice i odredjuje svarljivost hrane i njeno iskoriscenje, tj nacin na koji ce dobijeni produkti varenja i energija biti iskorisceni. Veoma cesto se desava da je neki proizvod organolepticki veoma prihvatljiv i primamljiv (zvakace gume) a nutritivno nije ni malo vredan. Vi od jedne zvake mozete samo da izgladnite u sustini.

4 коментара: